Het is vandaag 1 juni. Voor velen de dag waarop we weer een beetje terug naar normaal mogen. De restaurants mogen weer open en we kunnen weer gezellig op een terrasje zitten. Voor veel anderen is het wellicht ook een dag om te starten met een nieuw dieet.

Ik krijg vaak de vraag ‘wat is het beste dieet dat ik kan volgen’. Het antwoord daarop is simpel: het beste dieet is het dieet dat (op dit moment) bij jou past!

Er zijn zeer veel verschillende soorten diëten. De meeste werken. Volg je de richtlijnen dan val je af. Wat ten alle tijden een vereiste is als je wilt afvallen, is dat je minder calorieën moet eten dan dat je verbruikt. Een andere manier is er niet.

De vraag is dus welke richtlijnen op dit moment haalbaar zijn voor jou en wat je wensen zijn. Houd er hierbij rekening mee dat een dieet dat je in het verleden met succes hebt gevolgd, op dit moment misschien wel helemaal niet werkt.

Dit is waar je op moet letten bij de keuze van een dieet:

Wil je het liefst zo snel mogelijk een paar kilo afvallen, bv voor een feestje over voor je vakantie?
Je kunt dan kiezen voor een dieet waarbij je zeer weinig calorieën eet waardoor je heel snel gaat afvallen. Ga er vanuit dat je na het feestje of de vakantie hoogstwaarschijnlijk weer snel terug bij af bent. Dat is prima als dat is waar jij voor kiest. Het is een keuze, en die kun je alleen zelf maken.

Hoe ziet je agenda eruit de komende tijd?
Als je veel feestjes en andere uitjes hebt dan is dit niet het juiste moment om een heel streng dieet te gaan volgen. Plan je dieet in een periode dat je het rustig hebt. Tenzij je ook van een feestje kunt genieten zonder je te buiten te gaan aan allerlei ongezonde lekkernijen.

Hoe voel je je op dit moment, ervaar je veel stress of verkeert je leven in rustig vaarwater?
Als je veel stress ervaart dan kan een té streng dieet een negatief effect hebben op je bijnieren. Dit moet je dan echt niet doen. Kies er in dit geval voor om vooral zo gezond mogelijk te leven.

Hou je ervan om allerlei recepten uit te proberen of moet het vooral makkelijk zijn?
Als je geen keukenprinses bent, kies dan niet voor een dieet waarbij je urenlang in de keuken moet staan om allerlei recepten te bereiden. Als je dat nu niet leuk vindt, ga je het ook voor een dieet niet leuk vinden. Je kunt er dan beter voor kiezen om maaltijdvervangers te gebruiken (bv shakes).

Waar ligt je prioriteit, gezond of slank?
Helaas zijn we vaak meer gemotiveerd om slank te willen worden en hiervoor een (afslank)dieet te gaan volgen. Maar onze gezondheid is natuurlijk het allerbelangrijkste. En een gezond lichaam is over het algemeen een slank lichaam. Het beste en langdurigste resultaat behaal je door te investeren in kennis over een gezonde levensstijl.