Hoe zit het nou echt met calorieën (kcal)? Moeten we ze nou wel of niet tellen? Het antwoord is JA, als je wilt afvallen dan moet je weten hoeveel je eet en hoeveel je verbruikt.

Je lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid kcal nodig om te kunnen leven, je kunt dit zien als de brandstof. Om je hart te laten kloppen, je bloed te laten stromen en andere van dit soort standaard of primaire lichaamsfuncties. We noemen dit het Basaal Metabolisme, afgekort als BMR.

Daar komt ook nog bij de mate van lichamelijke activiteit zoals het soort werk dat je doet, of je veel sport, etc. Dit alles vraagt om een bepaalde hoeveelheid brandstof. Eet (en drink) je net zoveel brandstof als dat je verbruikt, dan blijf je op gewicht – je komt niet aan en je valt niet af. We noemen dit het aantal kcal voor onderhoud.

Eet je meer kcal dan je nodig hebt voor je onderhoud, dan kom je aan in gewicht. Wil je afvallen, dan zul je minder kcal moeten eten dan de hoeveelheid die nodig is voor jouw onderhoud. Zo simpel is het. Als het gaat over afvallen dan maakt het hierbij niet uit of de kcal komen van een banaan of van een gevulde koek; een kcal is een kcal. Als het gaat over gezondheid dan is er natuurlijk wel een groot verschil maar daar gaat het in dit artikel niet over.

Bij de berekening van de hoeveel kcal voor een persoon gaan we meestal uit van bepaalde gemiddelden maar je zult begrijpen dat dit natuurlijk voor ieder mens anders is. Zo tellen bv ook je leeftijd en je geslacht mee, het doel dat je wilt behalen en hoe snel je dit doel wilt behalen.