Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische aandoening die klachten veroorzaakt door pollen (stuifmeel) van sommige grassen, planten en bomen. De klachten ontstaan zodra het stuifmeel in de ogen, mond, keel / luchtpijp of neus komen.

(Voedings-)advies bij Hooikoorts

Onderstaande adviezen kunnen ondersteuning brengen bij Hooikoorts.

Rauwe honing

Honing bevat de pollen die de allergie veroorzaken. Door dagelijkse een lepel honing te nemen wordt je er als het ware immuun voor. Hiermee moet je starten voordat het hooikoorts-seizoen begint. Let op dat je echt, pure honing koopt, liefst bij de boer of anders bij de natuurwinkel. Honing uit de supermarkt is meestal geen echte honing.

Brandnetel thee of soep

Dit vermindert de aanmaak van histamine wat weer verantwoordelijk is voor de allergisch reactie. Brandnetel thee klinkt misschien niet heel aantrekkelijk maar er zit echt geen sterke smaak aan. Vind je het toch niet lekker, meng het dan met thee van een ander smaakje.

Vermijd histamine

Sommige voeding bevat veel histamine en dat werkt nadelig bij hooikoorts. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Voorbeelden zijn zuurkool, tempeh, oude kaas, koffie, chocolade, rode wijn, bier.

Quercetine

Quercetine is een antioxidant met vele goede eigenschappen. Het blokkeert ook de allergische reactie op pollen. Het komt o.a. voor in uien, knoflook, bloemkool, rode kool, broccoli en groene thee. Maar het is ook te verkrijgen in capsules.

Smeren maar

Wat ook helpt is crème smeren rond je neus / aan de binnenkant van je neusvleugels. Je kunt het ook onder je ogen en op je wimpers smeren maar dat is misschien iets minder praktisch. Het soort crème maakt niet heel veel uit, als het maar vettig is. Kokosolie is een goede en natuurlijke optie. De crème zorgt ervoor dat de pollen aan de crème blijven hangen en dus niet in je neus terecht komen.