Het is vandaag maandag 6 januari. Nieuwe week in een nieuw jaar en zelfs in een nieuw decennium. Dé perfecte dag om te starten met ‘de goede voornemens’

Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet meer aan goede voornemens doet, omdat ze toch nooit werken. Maar dat heb je zelf in de hand. Waar het fout gaat met goede voornemens, is dat we de lat veel te hoog leggen. Het is gewoon niet realistisch om van jezelf te vragen 7 dagen per week te gaan sporten, als je tot nu toe helemaal niets aan sport gedaan hebt (of lui aangelegd bent…). Moet je niet willen.

Zorg ervoor dat je realistisch doelen stelt, doelen waarmee je jezelf uitdaagt en je zelfdiscipline traint. Maar die tegelijkertijd ook haalbaar zijn. In het bovengenoemde voorbeeld is dan 3x per week sporten een veel betere optie. Heb je dat een paar weken of maanden volgehouden, dan kun je het doel altijd bijstellen.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor voeding. Ga jezelf alsjeblieft niet alles ontzeggen. Dat hou je niet vol. Kijk eens naar de dingen die écht belangrijk voor je zijn, en waar je makkelijk(er) zonder kunt. Stel je neemt een paar keer per week een gevulde koek bij de koffie, spreek dan met jezelf af dat je dat nu alleen nog maar op zaterdagavond doet. Hiermee train je je zelfdiscipline én ontzeg je je niet alles.