Vanavond ben ik naar de bioscoop geweest. Als er iets is wat ik altijd met grote verbazing aanschouw als ik in een bioscoop ben, dan is het wel het eten van popcorn. Want ik kom echt zelden iemand tegen die tijdens een avondje thuis op de bank zegt ‘laat ik eens gaan genieten van een lekkere bak popcorn’. Nee, dit lijkt iets te zijn wat echt bij de bioscoop hoort.

Een typisch voorbeeld van conditionering, het bekende Pavlov effect.  Om een voorbeeld te geven: stel je kijkt elke avond om 20:00 uur naar Goede Tijden met een kop koffie en een gevulde koek. Als je dit maar lang genoeg volhoudt, dan hoef je op een gegeven moment alleen maar de tune van Goede Tijden te horen en je krijgt direct trek in die gevulde koek.

Dan is het een onbewust proces geworden. Dit hoeft niet perse een dagelijks iets te zijn. Het kan ook iets zijn dat je wekelijks, maandelijks of zelfs nog minder frequent doet, zoals met het voorbeeld van de bioscoop.

Ga voor jezelf eens na wat jij eet of drinkt door een bepaalde conditionering. Wordt je bewust van je eetgedrag. Wanneer eet of drink je iets omdat je ‘opeens’ ergens trek in krijgt? En waar komt die trek vandaan? Door je hier bewust van te worden, kun je het gaan veranderen. Dat betekent niet dat je op zo’n moment helemaal niets mag nemen. Als je bewust bent en toch nog ergens behoefte aan hebt kun je er wél voor kiezen om iets meer verantwoord te nemen.